Jakten på hovedrollen til filmatiseringen av En nasjon i sjakk er i gang

15 mai 2024

Photographer: Jonas Laumann

opphavsrett: Stig og Stein Studio, SF Studios

Bokfenomenet En nasjon i sjakk skal bli til en storslått actionthriller på norske kinoer høsten 2025. Jakten på hvem som skal spille hovedrollen som Deltatropp-lederen Anton Block er i gang. 

Bilde: Jens Lien er klar for å regissere En nasjon i sjakk. Fotograf: Jonas Laumann

En nasjon i sjakk er en kommende actionthriller fra regissør Jens Lien, kjent blant annet for Den brysomme mannen og Beforeigners. Filmen er basert på Johan Høsts kritikerroste bokfenomen som ble en bestselger i 2022. 

Krisestaben på Stortinget og leder i Delta-troppen Anton Block blir stilt overfor den ultimate utfordringen når Norges statsminister forsvinner. En terrorist presser dem til å delta i et dødelig parti sjakk hvor hvert trekk setter menneskeliv i fare. Mens klokken teller nedover kjemper Anton Block og kompanjong Björk Jonsdottir for å redde statsministeren og avverge katastrofen som nærmer seg. 

En nasjon i sjakk har et sjeldent originalt plot. Jeg gleder meg til å lage en drivende actionfilm som viser hvor skjørt demokratiet vårt er når det utfordres av kyniske og hensynsløse krefter. Det sterke konseptet Stig og Stein Studio har utvikla, gir meg grunnlag for å lage en spektakulær actionfilm man ikke har sett i Norge, sier regissør Jens Lien. 

Filmen sikter på norsk premiere høsten 2025, og distribueres av SF Studios. 

En nasjon i sjakk er et univers vi har utviklet her på huset, så det var utrolig gøy da boka til Johan for to år siden fikk så god mottakelse. En trilogi med bøker og filmer har vært planen hele veien. Derfor er det en stor glede å annonsere at innspilling av den første filmen nå går i gang med de beste folka. Delta-trilogien er et ambisiøst prosjekt, og vi gleder oss til å lansere flere spennende nyheter fra dette universet etter hvert, sier produsentene Stig Hjerkinn Haug og Fredrik Støbakk i Stig og Stein Studio. 

Storfilm i Hollywood-stil En nasjon i sjakk baserer seg på boken med samme navn av debutant Johan Høst. Den første boken i Delta-trilogien, har oppnådd en rekke milepæler innen norsk litteratur. Boken var den mest solgte norske skjønnlitterære boken første halvår 2022 og har ligget over 30 uker på bestselgerlistene. Den har et opplag på 50 000 eksemplarer, hvorav 30 000 er solgte hardcover-bøker og 20 000 pocketbøker. 

«For et sjokk av en sjakkbok! Johan Høst debuterer med en heidundrende vellykket krim der alle brikkene på brettet flyttes rundt med mesterhånd.», skrev VG og rullet sekser på terningen. 

Boken ble også den mest utlånte debutboken på Deichmanns bibliotek i 2022 og en av de mest utlånte på andre biblioteker. Johan Høst har delt pallen med forfattere som Unni Lindell og Jo Nesbø. En nasjon i sjakk ble nominert til Rivertonprisen, Bokhandlerprisen og Lesernes favorittbok. 

– Dette er et drømmeprosjekt for oss i SF Studios! En nasjon i sjakk vil bli en storfilm i ren Hollywood-stil, med høy fart, action og spenning. Da vi leste boken for to år siden, var det helt klart for oss at konseptet og det intense plottet ville bli en fantastisk spillefilm for det store lerretet. Med Jens Lien i regissørstolen, vil publikum få servert underholdning i verdensklasse, og spillet sjakk vil definitivt bli satt i et nytt perspektiv, så her er det bare å glede seg, sier Acquisition manager og eksekutiv produsent i SF Studios Norge, Silje Nikoline Glimsdal. 

En nasjon i sjakk produseres av Stig og Stein Studio, og co-produseres av SF Studios og Film i Väst. Filmen er finansiert med støtte fra Film i Väst, Filminvest og private investorer. 

Om regissør Jens Lien

Jens Lien har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin unike visuelle stil og evne til å skape komplekse historier. Hans debutfilm Jonny Vang (2003) hadde premiere på Berlin Internasjonale Film Festival og hans andre film Den brysomme mannen (2006) deltok på Toronto Internasjonale Film Festival og mottok over 30 internasjonale priser, blant annet "Prix ACID" i Cannes. Andre kjente verker inkluderer Sønner av Norge (2011), en dyptgående utforskning av familierelasjoner og ungdomsopprør, og den kritikerroste TV-serien Beforeigners (2019), som kombinerer sjangere og kulturer i et innovativt og engasjerende univers. Hans filmer har blitt vist på prestisjetunge festivaler verden over og høstet ros for deres nyskapende tilnærming og rike fortellerkunst. 

Om manusforfatteren

Christopher Grøndahl fikk sitt gjennombrudd som manusforfatter med Villmark i 2003 og vant Amandaprisen for beste manus for Nokas i 2011. Han har skrevet filmer som Børning, Kampen om Narvik og Sulis 1907, og er kjent for å formidle psykologiske, nervepirrende og actionfylte historier. 

Om Stig og Stein Studio

Stig og Stein Studio er produksjonsarmen i Stig og Stein AS. Gjennom 30 år har Stig og Stein etablert seg som et begrep i den kreative mediebransjen. Og helt siden har vi vært involvert i produksjon av film og TV. De siste årene har vi rendyrket dette fokuset og jobber nå fulltid med å utvikle og produsere IPer, TV-serier og spillefilm for et internasjonalt marked. 

Om SF Studios 

SF Studios, ble etablert i 1919, og er et av verdens eldste filmselskaper. I dag er SF Studios det ledende filmstudioet i Norden, med hovedkontor i Stockholm og kontorer i Oslo, København og Helsinki. Selskapet produserer og distribuerer filmer og TV-serier, så vel som strømmetjenesten SF Anytime. SF Studios er en del av det ledende nordiske medieselskapet Bonnier. 

Om REinvent International Sales 

REinvent International Sales er et pakketerings-, salgs- og finansieringsstudio. De har en utbredt og omfattende viten om originale trender og salgsmuligheter på både det skandinaviske og internasjonale markedet, og samarbeider med høyt profilerte europeiske produksjonsselskap. 

Filmfakta 

  • Tittel: En nasjon i sjakk 
  • Sjanger: Actionthriller 
  • Manus: Christopher Grøndahl, Rakel Kraft Biørnstad, Nora Elisabeth Landsrød 
  • Regissør: Jens Lien 
  • Produsent: Stig og Stein Studio 
  • Co-produsent: SF Studios Production, SF Studios Distribution, Film i Väst 
  • Distributør: SF Studios 
  • Internasjonalt salg: REinvent 
  • Lengde: 110 minutter 
  • Norsk kinopremiere: Høst 2025 

 

Kontakt Kontaktperson i Stig og Stein Studio er produsent Stig Hjerkinn Haug. Telefon: +47 480 03 333 / e-post: stig@stigogstein.no 

Pressekontakt Peder Ebbesen, Kulturmeglerne, 476 68 040 / e-post: peder.ebbesen@kulturmeglerne.no 

Kontakter

Nille Elvin Stormoen

Marketing and Publicity Manager