SF Studios distribuerer storfilmen NR 24, om Norges største krigshelt Gunnar Sønsteby, fra produsentene av Troll

5 oktober 2023

Photographer: Glenn Røkeberg

opphavsrett: SF Studios, Motion Blur

SF Studios er stolt distributør av den nye krigsfilmen om Norges største og mest kjente motstandshelt Gunnar Sønsteby. Filmen skal hete NR 24, etter Sønstebys kodenavn. Stjerneskuddet Sjur Vatne Brean, kjent fra Rådebank, vil spille hovedrollen. NR 24 skal regisseres av John Andreas Andersen, og produseres av Motion Blur produksjonsselskapet bak storsuksessen Troll. Filmen går i innspilling i Oslo i dag, og vil ha kinopremiere blir høsten 2024.

Spillefilmen om Norges største og mest kjente motstandshelt går i innspilling i disse dager, og etter en ni måneder lang castingprosess er det nå klart at det er stjerneskuddet Sjur Vatne Brean som skal spille rollen som Gunnar Sønsteby.

­Da jeg fikk muligheten til å få denne rollen, så kunne jeg ikke si fort nok ja. Jeg tar utfordringen med stor ærefrykt. Gunnar Sønsteby er en utrolig viktig mann i norsk historie og et svært spennende liv å få dypdykke i, sier Sjur Vatne Brean, og fortsetter – Hvem var egentlig dette unikumet av et menneske, som da han var på min alder viste et stort heltemot og samtidig var så gjennomgående kalkulert i alt han gjorde?

Brean har gjort seg bemerket både på film- og teaterscenen de siste årene, og er mest kjent i rollen som Sivert i Rådebank for norske publikummere. Han gjorde seg også bemerket i rollen som Proffen i Nasjonalteatrets kritikerroste oppsetning av Døden på Oslo S. Rollen som Gunnar Sønsteby er hans første hovedrolle i en film.

NR 24 skal regisseres av John Andreas Andersen, som er mest kjent for suksessene Skjelvet og Nordsjøen. Filmen tar utgangspunkt i unikt kildemateriale fra blant annet Sønsteby-stiftelsen, deler av det ikke tidligere kjent for offentligheten. Manuset er skrevet av Erlend Loe, etter et originalmanus av Espen von Ibenfeldt.

– Å få lov til å lage en film om nasjonalhelten Gunnar Sønsteby er en jobb jeg tar på meg med stor ydmykhet, samtidig som det er en historie jeg gleder meg til å gå løs på. Sønsteby har en spennende og kompleks historie, og stod overfor vanvittige problemstillinger som vi knapt kan relatere oss til. Likevel føles denne historien virkelig relevant i verdensbildet vi har i dag, sier John Andreas Andersen.

NR 24 skal følge Sønsteby fra han melder seg frivillig til motstandsarbeid etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940. Han blir lederen for den såkalte "Oslo-gjengen" som blant annet Max Manus var en del av. De gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner under krigen. NR 24 er en film som både er historisk forankret, men som også er uhyre aktuell i dag.

NR 24 produseres av Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud og Terje Strømstad i Motion Blur sammen med John M. Jacobsen.

– Det er ganske utrolig at det ikke tidligere er laget film om Norges største krigshelt Gunnar Sønsteby. Vi gleder oss til å vise hans utrolige liv og innsats for Norge til det norske kinopublikummet neste høst, sier produsentene Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud i Motion Blur.

Gunnar Sønsteby er Norges høyest dekorerte borger gjennom tidene, og er en representant for våre modige motstandshelter fra 2. verdenskrig. Han var kjent under dekknavn som «Kjakan» og «Nr. 24». Sønsteby er den høyest dekorerte norske offiseren fra andre verdenskrig. Han er den eneste som har fått krigskorset med sverd tre ganger. De siste årene av sitt liv brukte Sønsteby mye tid på å reise rundt og holde foredrag, spesielt for skoleungdom.

NR 24 kommer på kino høsten 2024.

Bilde: Sjur Vatne Brean blir Gunnar Sønsteby (Gunnar Sønsteby til venstre, Sjur Vatne Brean til høyre), fotograf: Glenn Røkeberg

For mer informasjon kontakt:
Silje Nikoline Glimsdal, Senior Acquisition Manager, SF Studios, silje.glimsdal@sfstudios.no,+45 244 00 802
Nille Elvin Stormoen, Project Manager Norwegian Films, SF Studios Norway, nille.stormoen@sfstudios.no,   +47 97770518

Om NR 24
Gunnar Sønsteby (f. 1918, d. 2012) var en aktiv motstandsmann under krigen, kjent under dekknavn som «Kjakan» og «Nr. 24». Sønsteby er den høyest dekorerte nordmann noensinne. Nå skal livet hans bli kinofilm. Filmen NR 24 regisseres av John Andreas Andersen, og produseres av Motion Blur og produsentene Kristian Strand Sinkerud, Espen Horn, Terje Strømstad og John M. Jacobsen. Manus er skrevet av Erlend Loe etter et originalmanus av Espen von Ibenfeldt. NR 24 distribueres av SF Studios, og kommer på kino høsten 2024.

Om Sjur Vatne Brean
Sjur Vatne Brean (f. 30. juni 2000) har gått på dramalinjen ved Hartvig Nissen skole. Til tross for sin unge alder har han medvirket i en rekke teaterforestillinger, filmer og TV-serier. Han er mest kjent for rollen som Sivert i Rådebank (2020-2021), Bendik i Tre nøtter til Askepott (2021) og Jonas i Vikingulven (2022) og i rollen som Proffen i Døden på Oslo S på Nationaltheatret.

Om John Andreas Andersen
John Andreas Andersen (f. 1971) er en prisbelønnet norsk regissør og fotograf som har sin utdannelse fra American Film Institute i Los Angeles. Han har stått bak filmer som Nordsjøen (2021) og Skjelvet (2018), og debuterte som co-regissør og fotograf på den norske filmsuksessen UNO (2004). Han er opprinnelig filmfotograf, og har filmet over 20 norske filmer; blant annet storfilmer som Hodejegerne og Kongen av Bastøy.

Om Motion Blur
Motion Blur står bak filmer som Troll (2022), Amundsen (2018) og Den 12. mann (2017). Troll er den mest sette ikke-engelskspråklige filmen på Netflix noensinne med over 100 millioner visninger over hele verden. Dette gjør med stor sannsynlighet Troll også til den mest sette norske filmen i Norge gjennom tidene, uavhengig av plattform.

John M. Jacobsen er en av Norges mest meriterte filmprodusenter, og har produsert mer enn 30 spillefilmer. Hans produksjon Max Manus (2008) er den største norske kinosuksess i moderne tid, og TV-serien Kampen om tungtvannet(2015) er den mest sette dramaproduksjon i norsk TV-historie med 1.8 millioner seere i snitt pr. episode.

Om SF Studios
SF Studios, ble etablert i 1919, og er et av verdens eldste filmselskaper. I dag er SF Studios det ledende filmstudioet i Norden, med hovedkontor i Stockholm og kontorer i Oslo, København og Helsinki. Selskapet produserer og distribuerer filmer og TV-serier, så vel som strømmetjenesten SF Anytime. SF Studios norske produksjonsselskaper består av Paradox og Motion Blur. SF Studios er en del av det ledende nordiske medieselskapet Bonnier.

Kontakter

Nille Elvin Stormoen

Marketing and Publicity Manager