Sjur Vatne Brean og Erik Hivju er Gunnar Sønsteby i storfilmen Nr. 24

23 januar 2024

Photographer: Photo credit: Glenn Røkeberg

opphavsrett: Glenn Røkeberg / SF Studios

Under krigen var Gunnar Sønsteby agent Nr. 24, den ettersøkte lederen for Oslogjengen, som sov med håndgranat under puta. Etter krigen viet han livet sitt til møter med ungdom, og budskap om å verne om frihet og demokrati. Den kommende kinofilmen Nr. 24 går tett på begge kapitlene, med Sjur Vatne Brean (24) og Erik Hivju (76) i rollene som Sønsteby. Nr. 24 har norsk kinopremiere 30. oktober.

I oktober ble det kjent at stjerneskuddet Sjur Vatne Brean hadde fått hovedrollen som Gunnar «Kjakan» Sønsteby i Nr. 24, en storsatsing av en kinofilm fra skaperne av Max Manus og Den 12. mann.

– Vi går tett på det ekstreme livet den unge Gunnar levde under krigen, og reisen fra revisorassistent til Norges mest ettersøkte mann. Han hadde en lang rekke aliaser og sov i forskjellige leiligheter hver natt, med håndgranaten under puta. Det er denne unge Gunnar som spilles av Sjur, som gjør en rolleprestasjon vi har fått helt gåsehud av under innspillingen, sier regissør John Andreas Andersen, kjent for bl.a. Nordsjøen og Skjelvet.

Fra Gerhardsen til Sønsteby
Nå avsløres det at publikum også får møte en eldre Gunnar i filmen: Den 76 år gamle skuespiller-bautaen Erik Hivju, for tiden aktuell som Einar Gerhardsen i Makta, skal portrettere en eldre utgave av Norges høyest dekorerte borger.

– Sønsteby er mest kjent for de spektakulære sabotasjeaksjonene, men også innsatsen hans etter krigen var uvurderlig. Han snakket med ungdom over hele landet om viktigheten av å kjempe for fred, frihet og demokratiske verdier. I filmen vår blir også valgene han tok under krigen utfordret av dagens unge. Denne Gunnar, en åpen og ettertenksom formidler preget av levd liv, fant vi hos Erik Hivju, sier Andersen.

– En stor ære
Hivju har vært tilsatt ved Nationaltheatret siden 1968, og har hatt fremtredende roller i filmer som Kongens nei og Max Manus. Han tok på seg Sønsteby-rollen med stor interesse:

– Jeg har alltid vært historieinteressert, og kjenner bedriftene til vår «Nr. 24» godt. Det er en stor ære å få portrettere Gunnar Sønsteby i et kapittel av livet hans som fortjener mer oppmerksomhet – og særlig nå i våre dager. Mer enn noen gang er det viktig at vi blir minnet på de verdiene som Sønsteby sto for, sier Erik Hivju.

– Noe helt spesielt
Innspillingen av Nr. 24 er nå i sluttfasen. De siste ukene har produksjonen vært i sving på Rjukan, hvor de har spilt inn en rekke scener i Sønstebys fødeby. Den ikoniske statuen av Sønsteby står på torget i Rjukan den dag i dag (en tilsvarende finnes også på Karl Johan i Oslo).

– Det har vært sterkt for oss å avslutte innspillingen her, tett på Gunnars røtter, forteller produsent Terje Strømstad, og fortsetter:

– Etter hardtarbeidende uker med temperaturer ned mot 30 minus, opplever vi at vi har lyktes med å gi liv til det enestående manuset Erlend Loe har skrevet, basert på originalmanuset til Espen von Ibenfeldt. Nå går vi i klipperommet med stor tro på vi er i ferd med å skape noe helt spesielt for det norske kinopublikum.

Nr. 24 produseres av Motion Blur, distribueres av SF Studios og får norsk kinopremiere den 30. oktober 2024.

Om Nr. 24
Gunnar Sønsteby (f. 1918, d. 2012) var en aktiv motstandsmann under krigen, kjent under dekknavn som «Kjakan» og «Nr. 24». Sønsteby er den høyest dekorerte nordmann noensinne. Filmen Nr. 24 regisseres av John Andreas Andersen, og produseres av Motion Blur og produsentene Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud, Terje Strømstad og John M. Jacobsen. Manus er skrevet av Erlend Loe etter et originalmanus av Espen von Ibenfeldt. Nr. 24 distribueres av SF Studios, og kommer på kino 30. oktober 2024.

Om Sjur Vatne Brean
Til tross for sin unge alder, har Sjur Vatne Brean (f. 30. juni 2000) medvirket i en rekke teaterforestillinger, filmer og TV-serier. Han er mest kjent for rollen som Sivert i Rådebank (2020-2021), Bendik i Tre nøtter til Askepott (2021) og Jonas i Vikingulven (2022), samt Proffen i Døden på Oslo S på Nationaltheatret. For tiden er han aktuell i NRK-seriene Hybris og Makta. I sistnevnte spiller han Jens Stoltenberg.

Om Erik Hivju
Erik Hivju har vært tilsatt ved Nationaltheatret siden 1968. Han debuterte i stykket Hvem har det verst? av Helge Hagerup, og har siden hatt en rekke større roller i stykker av Ibsen, Strindberg, Shakespeare og Jon Fosse. Han har spilt fremtredende roller i TV-serier som Makta (2023-2024), Atlantic Crossing (2020) og Jul i Blåfjell (1999). Han har også en lang rekke spillefilmer på samvittigheten, med Spionen (2019), Kongens nei (2016) og Askeladden – I Soria Morias slott (2019) som noen nylige eksempler.

Om John Andreas Andersen
John Andreas Andersen (f. 1971) er en prisbelønt norsk regissør og fotograf som har stått bak filmer som Nordsjøen (2021) og Skjelvet (2018). Han debuterte som co-regissør og fotograf på den norske filmsuksessen UNO (2004). Han er opprinnelig filmfotograf, og har filmet over 20 norske filmer, deriblant Hodejegerne og Kongen av Bastøy.

For mer informasjon og intervjuforespørsler:
Kulturmeglerne v/ Martin Øsmundset, martin.osmundset@kulturmeglerne.no, 916 34 057

Om Motion Blur
Produksjonsselskapet Motion Blur står bak filmer som Troll (2022), Amundsen (2018) og Den 12. mann (2017). Troll, produsert av Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud, er den mest sette ikke-engelskspråklige filmen på Netflix noensinne, med over 100 millioner visninger over hele verden. Det gjør Troll til den mest sette norske filmen gjennom tidene, uavhengig av plattform.

John M. Jacobsen er en av Norges mest meritterte filmprodusenter, og har produsert mer enn 30 spillefilmer. Hans produksjon Max Manus (2008) er den største norske kinosuksessen i moderne tid, og TV-serien Kampen om tungtvannet (2015) er den mest sette dramaproduksjon i norsk TV-historie, med 1.8 millioner seere i snitt pr. episode.

Om SF Studios
SF Studios ble etablert i 1919, og er et av verdens eldste filmselskaper. I dag er SF Studios det ledende nordiske filmstudioet, med hovedkontor i Stockholm og kontorer i Oslo, København og Helsinki. Selskapet produserer og distribuerer filmer og TV-serier, så vel som strømmetjenesten SF Anytime. SF Studios’ norske produksjonsselskaper er Paradox og Motion Blur. SF Studios tilhører det ledende nordiske medieselskapet Bonnier.