Johan Høsts suksessroman "En nasjon i sjakk" blir film

22 november 2022

opphavsrett: Photo credit: Jonas Laumann

Johan Høsts bestselgende og kritikerroste krimroman En nasjon i sjakk skal bli spillefilm. Romanen ble nylig nominert til Bokhandlerprisen, og Høst har allerede en oppfølger på vei.  Filmen skal regisseres av den prisvinnende regissøren Jens Lien (Beforeigners, Den brysomme mannen) og produseres av Fredrik Støbakk, Stig Hjerkinn Haug og Tale Bryn Teigene i Stig og Stein Studio. Filmen, som får norsk tittel DELTA: En nasjon i sjakk, distribueres av SF Studios i Norge og Norden. SF Studios har de globale rettighetene for filmen, og REinvent Studios håndterer internasjonalt salg.

Norges statsminister er kidnappet og sporløst forsvunnet. Terroristen har bare et krav: De makthavende politikerne må spille et parti sjakk for å redde statsministerens liv. Sjakkbrikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hvis politikerne vinner spillet vil statsministeren overleve, men hver gang terroristen vinner en brikke må et menneske bøte med livet. Politikerne og krisestaben står overfor et umulig valg: Skal de ofre uskyldige mennesker i et forsøk på å redde statsministeren? Med 24 timer på seg for å vinne spillet, kommer de nærmere døden for hvert trekk i en desperat kamp for å stoppe terroristen og redde demokratiet!

Spillefilmen DELTA: En nasjon i sjakk handler om beredskapstroppens leder Anton Block og hans partner Björk Jónsdottir, og baserer seg på Høsts suksessfulle debutroman. Før Høst ble forfatter, var han tekstforfatter, grunnlegger og kreativ leder i sitt eget reklamebyrå. Romanen ble lansert i februar 2022 av Vigmostad & Bjørke, og ble nylig nominert til den prestisjefulle Bokhandlerprisen 2022. Boka ble nylig gitt ut i Danmark og utgivelse i Sverige og Bulgaria er rett rundt hjørnet. En nasjon i sjakk er første bok i DELTA-trilogien, og bok nummer to er i utvikling.

"Jeg er fra meg av begeistring over at det nå skal bli film av En nasjon i sjakk. At boka og historien jeg har gått og grublet på i flere år, og som lenge bare var mitt lille prosjekt ved siden av jobb, nå skal opp på det store lerretet sammen med giganten SF Studios er jeg rett og slett litt rørt over. Nå lever historien videre, og skal få nye perspektiver og vinklinger i en stor actionfilm, og jeg gleder meg til å se hvordan regissør Jens Lien forteller den. Jens Lien har jeg lenge vært fan av, og at han skal lage film av boka mi er en surrealistisk ut av deg sjæl-opplevelse for meg. Mitt håp og min visjon har vært å skrive flere bøker om Anton, Björk og Deltatroppen, og jeg har også flere ganger vært ganske breial og sagt høyt at de skal bli til film, så å se at det nå faktisk skjer, inspirerer bare enda mer til å fortsette på det jeg holder på med akkurat nå: å skrive bok to i Delta-trilogien", uttaler Johan Høst.

Den internasjonalt anerkjente og prisvinnende filmskaperen Jens Lien skal regissere DELTA: En nasjon i sjakk, med manus av Rakel Kraft Biørnstad og Christopher Grøndahl. Lien har tidligere konkurrert ved prestisjefulle internasjonale filmfestivaler, som Cannes og Berlin, både med kortfilmer og spillefilmene Jonny Vang og Den brysomme mannen. Sistnevnte ble hedret med tre Amanda-priser og hele 20 internasjonale priser, inkluder ACID Awards på filmfestivalen i Cannes. Med DELTA: En nasjon i sjakk vender Lien tilbake til spillefilmen, etter ti år som regissør for TV-serier som Okkupert og HBOs Beforeigners

"En nasjon i sjakk har et sjeldent originalt set-up som jeg umiddelbart ble forført av. Historien er drivende spennende og tar stadig overraskende vendinger. At jeg leste hele boka på én dag, sier sitt. Johan har skrevet en drøy historie hvor sjokkeffekt åpenbart er en av ingrediensene. Samtidig balanserer han alvor, lekenhet, brutalitet og stil på en måte man ikke ser så mye av i norsk film. Heltene er suverene, morsomme og smarte, mens skurkene er onde og grenseoverskridende. Johans cocktail av storpolitikk, sjakk, terror og hevn opplever jeg som både moderne, frisk og vågal. Samtidig går mine tanker også til 90-tallet og actionthrillerens storhetstid med klassikere som The Negotiator og Seven. En nasjon i sjakk treffer også tidsånden på en spennende måte. Med Magnus Carlsen har sjakk blitt noe som engasjerer hele landet. Og et drama som på lekent vis blander spill og ekte liv er jo i all høyeste grad en del av vår tid med alle realitiy show som produseres. Også verdenes mest sette TV-serie, Squid Game, tar tar tak i dette. Jeg gleder meg til å kunne bringe denne historien til lerretet, og til et stort publikum som jeg tror har lengtet etter filmer av denne typen", uttaler regissør Jens Lien.

DELTA: En nasjon i sjakk produseres av Stig Hjerkinn Haug, Fredrik Støbakk og Tale Bryn Teigene i Stig og Stein Studio. SF Studios har de globale rettighetene for filmen og distribuerer filmen i Norge og Norden. REinvent Studios håndterer internasjonalt salg.

"Johans forfatterdebut er helt uten sidestykke i norsk sammenheng. Anmeldelsene, tilbakemeldingene fra lesere og de enorme salgstallene boka har fått gjør oss ydmyke når vi nå skal bringe denne historien til det store lerretet. Heldigvis opplever vi at alle våre samarbeidspartnere deler vår begeistring og ambisjoner for denne filmatiseringen. Og med det solide teamet vi nå har med oss, er vi sikre på at Johans bok er i de beste hender. Med et stort publikum i sikte håper vi å kunne tilby en unik actionthriller som vil underholde mange kinogjengere både her hjemme og i utlandet", uttaler produsentene Stig Hjerkinn Haug, Fredrik Støbakk og Tale Bryn Teigene.

"En nasjon i sjakk er en bok man simpelthen ikke klarer legge fra seg. Med et så spennende og gjennomført plot ble det raskt klart for oss at dette kan bli en stor filmsuksess. Vi gleder oss derfor stort over å få denne action thrilleren til filmatisert – en filmopplevelse som vi er sikre på vil få stor oppmerksomhet. Dette er et drømmeprosjekt for oss, og vi ser frem til å samarbeide med Stig & Stein Studio for å bringe denne fantastiske fortellingen til det store lerretet", uttaler Silje Nikoline Glimsdal, Senior Acquisition Manager i SF Studios.

"Vi er så glade for at dette fantastiske universet nå skal bli film. Vi er sikre på at den vil ha et stort internasjonalt liv, og vil reise til alle verdenshjørner. Vi kan nesten ikke vente med å få vist den frem til internasjonale kjøpere", sier Helene Aurø, Sales & Marketing Director i Reinvent Studios.


For mer informasjon kontakt:

Nille Stormoen, Marketing & Publicity Manager, SF Studios Norge, nille.stormoen@sfstudios.no,+47 977 70 518
Silje Nikoline Glimsdal, Senior Acquistion Manager, SF Studios, silje.glimsdal@sfstudios.dk,+45 24 40 08 02
Helene Aurø, Sales & Marketing Director, Reinvent International Sales, helene.auro@reinvent.dk,+45 23 42 00 07

Om SF Studios
SF Studios ble etablert i 1919, og er et av verdens eldste filmselskaper. I dag er de et av Nordens ledende filmstudioer med hovedkontor i Stockholm, og kontorer i Oslo, København, Helsinki og London. Selskapet produserer og distribuerer spillefilm og serier, samt strømmetjenesten SF Anytime. SF Studios er en del av det ledende nordiske mediehuset Bonnier.

Om REinvent Studios
REinvent er et kombinert salgs-, produksjon- og finanseringsstudio. De har utstrakt kunnskap om trender og muligheter i både Skandinavia og internasjonale markeder arbeider med høyt profilerte europeiske produksjonsselskaper.

Om Stig og Stein Studio
Stig og Stein har jobbet med film og TV-produksjoner helt siden slutten av 90-tallet da de var med på å stifte Seefood Productions og produsere Nissene på låven. Stig og Stein er et begrep innen den kreative mediebransjen, blant annet gjennom sitt tidligere eierskap til Westerdals Reklameskole og etableringen av Europas første idélaboratorium. Stig og Stein har undervist og kurset mer enn 70.000 personer i det private næringsliv i kreative arbeidsmetoder, samt ledet mer enn 1400 idéworkshopper i Norden. De siste 10 årene har Stig og Stein igjen jobbet med film- og TV-prosjekter, i roller som finansiør, markedsføringspartner og medprodusent på flere titalls filmer. For 5 år siden etablerte de eget produksjonsselskap, Stig og Stein Studio, som har produsert både filmen og TV-serien Fjols til Fjells