Liv Ullman tilbake i Utvandrerne

25 juni 2020 - Sist oppdatert 16 juni 2022

opphavsrett: Photo credit: Fabrizio Cestari & Mattias Edwall

Erik Poppe (Utøya 22.juli, Kongens nei) skal regissere storsatsingen fra SF Studios som filmatiserer Sveriges mest folkekjære fortelling av Vilhelm Moberg. Manuset er skrevet av norske Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig, som står bak manus til TV seriene Frikjent og Heksejakt, og filmen Utøya 22.juli.

I hovedrollene finner vi svenske Lisa Carlehed og Gustaf Skarsgård. Men også Liv Ullman er tilbake i historien som hun tidligere har spilt hovedrollen i, i tillegg til Sofa Helin.

”Å jobbe med et slikt verk som Utvandrerserien og en slik karakter som Karl-Oskar, er ikke noe mindre enn et drømmeprosjekt. Det som grep meg øyeblikkelig, var nerven i relasjonen mellom Karl-Oskar og Kristina. Hvordan det gjennom deres kjærlighet og valg rommer en større historie om mot og å tørre å leve. Om kjærligheten til sine nære, kjærligheten til et land, kjærligheten til det vi kaller et hjem”, sier Gustaf Skarsgård.

Liv Ullman spilte rollen som Kristina i Jan Troells filmatisering av Utvandrerne fra 1971. Nå kommer hun tilbake i rollen som Anna, Kristinas mor.

Utvandrerne er den episke historien om hvordan en og en halv million svensker søkte et bedre liv på den andre siden av Atlanteren. Svenske Lisa Carlehed gjør sin første store hovedrolle når hun skal spille Kristina, mot Gustaf Skarsgård i rollen som Karl-Oscar.

Utvandrerne har både kjærlighet og eventyr, og publikum tas med på Kristina og Karl-Oskars livsavgjørende reise. Det er også en film om Sveriges historie, og en påminnelse om det som driver oss mennesker.

”Med Utvandrerne vil jeg gjennom Kristinas øyne gjenskape hennes og Karl-Oscars kjærlighet og kamp for et bedre liv. Hvor langt man er villig til å gå for å redde sine barn. Det motet som fulgte dem som flykninger på den storslagne, men dramatiske reisen fra Småland og over Atlanteren til Minnesota. Utvandrerne tar oss gjennom frykten, håpet, kjærligheten og frem til døden. – Hvilket ufattelig mot de hadde! Det er en tidløs men oppsiktsvekkende aktuell fortelling om hvem vi er, hvor vi kommer fra og våre drømmer,” sier regissør Erik Poppe. ”Dette er underholdning, men samtidig en av de aller viktigste og mest relevante historiene om vår tid, på tross av at det hendte for mer enn 150 år siden.”

Filmen starter innspilling i september vest i Sverige. Den opprinnelige innspillingsplanen var i stor grad lagt til Tsjekkia men på grunn av Coronapandemien har man valgt å flytte produksjonen til Sverige, for å kunne holde innspillingsplanen. At Utvandrerne nå spilles inn i hjemtraktene ser produksjonen positivt på. 

”Historien som Vilhelm Moberg skildret for over 70 år siden er en tidløs klassiker og mer relevant i dag enn når den først ble skrevet. I Utvandrerne følger vi Kristina og Karl-Oskars modige valg om å forlate alt for sjansen til å begynne på nytt og starte et nytt og bedre liv for seg og sin familie. De tar oss med på et sensasjonelt eventyr, som handler om å finne sin plass i verden, å finne et nytt hjem. Dette er et drømmeprosjekt som vi har utviklet over mange år og er nå endelig, med dette fantastiske ensemblet , klare til å starte innspillingen”, sier Fredrik Wikström Nicastro, produsent SF Studios.

Utvandrerne produseres av SF Studios i samproduksjon med TV4/Cmore, Film i Väst, Nordsvensk filmunderhållning, Paradox, SF Danmark og Fantefilm med støtte av Det Svenske filminstituttet, Nordisk Film og TV Fond, Norsk Filminstitutt, Dansk Filminstitutt samt DR. Filmen distribueres av SF Studios og REInvent International Sales hånterer det internasjonale salget. 

Utvandrerne har planlagt kinopremiere i Norge på nyåret 2022 .

 

Kontakt:
Katrine Aamodt, katrine.aamodt@sfstudios.no, 988 58 753

Om SF Studios
SF Studios ble etablert i 1919 og er et av verdens eldste filmselskap. I dag er SF Studios et av de ledende filmselskapene i Norden med virksomhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland og Storbritannia. Selskapet produserer og distribuerer film og tv-serier for det nordiske og internasjonale markedet, og driver de digitale tjenstene SF Anytime og SF Kids. SF Studios inngår i Nordens største medieselskap Bonnier.

Kontakter

Katrine Aamodt

Marketing & Publicity Manager Norway