NY NORSK STORFILM FRA GRUVEBYEN SULIS MED REGISSØR NILS GAUP!

7 april 2022 - Sist oppdatert 16 juni 2022

Photographer: Anette Wiman

opphavsrett: SF Studios

Produsent Storyline Nor har startet opptak på storfilmen «Sulis». Nils Gaup skal regissere filmen. SF Studios distribuerer filmen i Norden og ReInvent er ReInvent er internasjonal salgsagent.

SULIS blir en episk storfilm om en del av historien som aldri tidligere er fortalt på film. Det er en viktig historie om opphavet til arbeiderbevegelsen og arbeidernes rettigheter. Produksjonsselskapet Storyline Nor står bak dette historiske actiondramaet.

 

SULIS er historien om kampen mot undertrykkelsen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Konrad og de hardt prøvede arbeiderne står sammen i opprøret mot gruveselskapet og den hensynsløse Wennstrøm. Filmen tar for seg faktiske hendelser ved Norges nest største arbeidsplass, hvor gruveselskapet hadde all makt og der arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene. Dette var Nordens Ville Vesten, der den sterkeste rett gjaldt hvis en skulle overleve. Undertrykkelse, slavearbeid og kapitalismens råskap endte med et opprør som skapte grunnlaget for den nordiske modellen og det moderne samfunnet vi ser i dag i Skandinavia.

 

Innspillingen startet i mars på FilmCamp i Målselv, før ferden nå går videre til Sulitjelma utenfor Fauske. Nils Gaup (Kautokeino-opprøret, Birkebeinerne) har regien på filmen, og gleder seg til å fortelle en viktig historie;

«Sulis er et miniatyr av hvordan grådighet og rovdrift på folk og natur fører samfunnet i gal retning. Vi vil lage en film som viser at mennesker kan få til store ting, når de står sammen», sier regissør Nils Gaup.


Hvert år dør minst 12.000 arbeidere i gruveulykker verden over. Det jobber per i dag 3,7 millioner mennesker i gruver i hele verden i dag. Den evige kampen for sikkerhet, rettigheter og arbeidsvilkår er stadig like aktuell. Kampen for rettferdighet, bedre arbeidsvilkår og samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere - det er nettopp dette «SULIS» forteller om.

 

Stjernelaget består av både kjente etablerte - og nye skuespillere. Den unge hovedrollen spilles av det svenske stjerneskuddet Otto Fahlgren, og antagonisten spilles av Simon J. Berger, aller best kjent for det norske publikum gjennom Exit-serien. Kvinnen som stod på barrikadene og kjempet for rettferdighet spilles av Alexandra Gjerpen. Mads Sjøgård Pettersen og Stig Henrik Hoff er andre kjente navn på rollelisten, i tillegg til Heidi Ruud Ellingsen som har sin første filmrolle (kjent fra bl.a. en rekke musikaler og Stjernekamp).

 

«SULIS er en viktig film å feste til lerretet. Det er et viktig historisk materiale som her løftes frem. Jeg er glad for at jeg kan være med i denne filmen, som blir en klassisk heltehistorie.», sier Simon J. Berger om sin deltakelse i filmen.

 

 

SULIS er den største produksjonen gjennomført av et nordnorsk produksjonsselskap noensinne.

 

«Endelig er vi i gang med filmingen av historien om Sulitjelma, etter mange års planlegging. Vi har fått med et virkelig nordisk stjernelag i arbeidet vårt. Hva som skjedde i Sulitjelma er godt kjent for oss som er oppvokst i nærheten. Nå kan vi endelig fortelle denne historien til et nasjonalt og internasjonalt publikum», sier produsent Tom Vidar Karlsen fra Storyline NOR AS.

 

Historisk bakgrunn

Langt oppe i den arktiske fjellheimen lå stedet som på folkemunne ble kalt «Lapplands Helvete». Kobbergruvene i Sulitjelma ble etablert i 1891 av den svenske industrimagnaten Nils Persson. På rekordtid vokste virksomheten til å bli Norges nest største industriarbeidsplass rundt år 1900.

 

 

Sulis er laget i samarbeid med SF Studios, Götefilm, Handmade films in Norwegian woods, Studio Locomotive, FIlmCamp, Filmfond Nord, Filminvest, Film i Väst, LO Norge og NFI.

 

SULIS får premiere i 2023

 

FILMFAKTA:

Norsk tittel: Sulis

Engelsk tittel: The Riot

Premiere: 2023

Regissør: Nils Gaup

Hovedroller: Otto Fahlgren, Simon J. Berger, Pernille Sandøy, Alexandra Gjerpen

Skuespillere: Stig Henrik Hoff, Kristoffer Sagmo Aalberg, Heidi Ruud-Ellingsen, Rune Temte, Sofia Jannok, Niklas Gundersen, Kim Jøran Olsen, Eirik Risholm Velle, Kai Ole Taule, Ivar Beddari, Mads Sjögård Pettersen, Paul-Ottar Haga, Anderz Eide, Trond P.S Munch, Reidar Falck Sørensen, John Sigurd Kristensen, Anders Dahlberg, Nils Johnson

Manusforfatter: Christopher Grøndahl

Produsent: Tom Vidar Karlsen, Trond Eliassen

Produksjonsselskap: Storyline Nor

Distribusjon i Norden: SF Studios 

Internasjonalt salg: ReInvent

Pressekontakt: Katrine Aamodt, katrine.aamodt@sfstudios.no / 988 58 753

 

 

 

Om SF Studios
SF Studios ble etablert i 1919 og er et av verdens eldste filmselskap. I dag er SF Studios et av de ledende filmselskapene i Norden med virksomhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland og Storbritannia. Selskapet produserer og distribuerer film og tv-serier for det nordiske og internasjonale markedet, og driver de digitale tjenstene SF Anytime og SF Kids. SF Studios inngår i Nordens største medieselskap Bonnier.

Kontakter

Katrine Aamodt

Marketing & Publicity Manager Norway