NY NORSK STORFILM MED SPANSKESYKEN SOM BAKTEPPE

20 mai 2021 - Sist oppdatert 16 juni 2022

opphavsrett: SF Studios

Norges mest produktive filmskaper Henrik M. Dahlsbakken (Gledelig jul, En affære), for tiden kinoaktuell med Prosjekt Z, er i produksjon på en ny storfilm for SF Studios.

Året er 1918. Første verdenskrig går mot slutten, og spanskesyken herjer. En pastor vender hjem til familien i Norge for å starte en menighet, etter flere år som misjonær på Madagaskar. Ved hjelp av et lokalt gruvekompani starter han arbeidet med å bygge en kirke, men plassen viser seg å være en gammel sør-samisk gravplass. Når det besluttes at levningene skal fjernes, begynner en ubestemmelig ondskap å hjemsøke nybyggerne.

Forbannelsen er en storslått beretning om tro og tvil i pandemiens tid, og hvordan samene ble behandlet av det norske storsamfunnet rundt starten av forrige århundre.

– Dette prosjektet er et stort hjertebarn for meg, og utvilsomt det mest ambisiøse jeg noen gang har gjort, uttaler filmskaper Henrik M. Dahlsbakken.

Filmen beskriver en stram og streng tid, hvor vi blir kjent med de bankende hjertene som strever med å omfavne sin menneskelige natur, i et samfunn som er altfor trangt. I sentrum står en samisk jente som ble adoptert bort i ung alder, og nå blir kastet ut på en identitetsreise.

Den sør-samiske kulturen har sjeldent blitt skildret, og i Forbannelsen utforsker vi også et overnaturlige aspekt. Hvordan vi mennesker makter å finne vår indre flamme i møte med undertrykkelse og urettferdighet, forklarer Henrik M. Dahlsbakken.

 

En av bautaene i norsk teater; Jan Sælid (Kong Curling, Etaten) og den 10 år gamle debutanten Eva Nergård fra Tromsø, leder an et imponerende lag med skuespillere bestående av blant andre Tarjei Sandvik Moe (Skam, En affære), Dennis Storhøi (Kampen om tungtvannet), Benjamin Helstad (Kongen av Bastøy), Nina Ellen Ødegård (Tottori), Alfred Ekker Strande (Blank, Livstid) og Ellen Dorrit Petersen (Blind, Thelma). Opptakene er i sin helhet gjort i Røros-området og på Tolga i Innlandet.

 

Tarjei Sandvik Moe spiller en av de ledende rollene i filmen, og endret sitt utseende kraftig for rollen som prestesønn med indre demoner:

Forbannelsen var en tøff fryd å spille inn. En periode-horror med western-elementer, om den hvite manns undertrykkelse av urfolk. Det er noe Bergmansk og Ibsensk over den visuelle kombinasjonen av det realistiske og det symbolske, dualiteten som finnes i alle karakterene, samtidig som filmen har en voldsom underholdningsfaktor. Dette blir episk!

SF Studios distribuerer filmen i Norden, og markerer selskapets tredje samarbeid med filmskaper Dahlsbakken på like mange år. Den danske salgsagenten REinvent International Sales håndterer samtidig all markedsføring og salg utenfor Norden.

 

Vi er stolte av enda en gang å kunne være en del av Henriks unike talent for historiefortelling. Han tar alltid med publikum på en helt spesiell reise, sier Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition hos SF Studios.

 

– Det er generelt sett god etterspørsel etter sjangerfilm, og vi opplever allerede nå en stor interesse for filmen internasjonalt, uttaler Helene Aurø, Sales - & Marketing Director i REinvent International Sales.

 

Forbannelsen har norsk kinopremiere i februar 2022.

Kontakter

Katrine Aamodt

Marketing & Publicity Manager Norway